zondag 16 november 2008

Ancient Rome 3-D van Google Earth

Een bericht in InformationWeek van 12 november: vanaf nu kun je in Google Earth een virtuele 3-D-uitstap maken in het antieke Rome, gebaseerd op het Rome Reborn-model van het Institute for Advanced Technology in the Humanities.

Doe Google Earth open (na het geïnstalleerd te hebben), ga naar Layers, Gallery en kies Ancient Rome 3D. Met de muis op Rome gaan staan en uitvergroten (ofwel met het wieltje op de muis, of links dubbelklikken, en om te 'stoppen' één klik, enz. - het duurde even voor ik de handigheid te pakken had), totdat je een zodanige uitvergroting hebt dat er gele gebouwtjes op het scherm verschijnen. Die brengen je met een klik naar een tekst van Rome Reborn (met links naar meer documentatie). Geleidelijk verschijnen de 3-D-figuurtjes. De tijd van de dag kun je instellen (veranderlijke schaduwen en licht/donker effecten). Het is wat uitproberen.

En dat alles geprojecteerd boven het 'echte' Rome. Gratis en voor niks op je eigen bureau (afgezien waarschijnlijk van een paar cookies links en rechts). Voorlopig alleen in het Engels.

Enkele video-animaties van Rome Reborn geven nog een 'echter' beeld: Roman Forum, Basilica of Maxentius, Colosseum, City overview, en een indruk van het vernieuwde model Rome Reborn 2.
.

3 opmerkingen:

Marc Vanfraechem zei

Dit wist je misschien al, maar ik ontdek het pas, en de Capilla Flamenca is schitterend natuurlijk.

marjorie zei

Nog niet gehoord, maar wel al over gelezen in de krant. Ongelooflijk poëtisch, zoals die tekst in het Latijn overkomt. Hm :-). Proficiat aan die collega classicus en zijn leerlingen.
Beluisteren lukt me op dit moment niet, daar zal ik dit weekend het kroost aan moeten zetten.
Bedankt voor de link.

Marjorie Hoefmans zei

Nu doet hij het wel, ok.